Ezt a süteményt nagyon egyszerű elkészíteni , ezért kezdő háziasszonyoknak merem ajánlani ! Leginkább meggyel finom de meglehet csinálni egyéb bogyós gyümölcsökkel is mint például a ribizli, eper , málna ,áfonya... pite formában . Ez egy olyan sütemény amely nagyon régi és magyaros , még a dédnagymama receptkönyvéből való ami igen régi , viszont a receptek ugyan olyan jók a mai napig.Ez egy nagyon finom és könnyed sütemény amit egy finom ebéd után vagy esetleg a délutáni kávézás mellé fogyaszthatunk , alapanyagait pedig könnyen beszerezhetjük ezekben az időkben is.Jó sütést!
Összetevők: tészta:
3 csésze liszt (ha érzékeny vagy rá akkor sima rizsliszt)
1 csésze vaj vagy ha jobban szereted akkor használhatsz zsírt is
1 csésze porcukor (ha cukorbeteg vagy akkor xilit)
3 tojás sárgája
0,5 tasak sütőpor
1 csipet só
töltelék :
1 kg meggy a fagyasztott is jó csak akkor hagyd kifagyni és azután csináld a meggyel kapcsolatos lépéseket
3 tojás fehérje (ami a tészta három sárgája után megmaradt)
10-15 dkg porcukor
10 dkg dió
Recept :
1, a tésztának való alapanyagokat összegyúrjuk ,majd elosztjuk kettőbe. az egyik felét amit most még nem használunk , betesszük a hűtőbe.Ezután kinyújtjuk a másik felét akkorára hogy beférjen a tepsibe (a másik feléből lesznek a rácsok).ha a tészta még kemény rakunk hozzá tejet vagy tejfölt (rizstej is lehet).A tésztát ami a tepsiben van megszórjuk prézlivel(de csak vékonyan!).
2, A meggyet leáztatjuk majd lehintjük porcukorral , ezután pedig rászórjuk a tepsiben lévő tésztára . A diót saját kezűleg felaprítjuk egészen apróra.Felverjük a 3 tojás fehérjét majd összekeverjük a habját a dióval ,és a porcukorral majd ezt a krémet rákenjük a meggyes tésztára.A rácsoknak való tésztát hosszában csíkokra vágjuk majd a csíkokat megsodorjuk és rácsot alkotva rárakjuk a tepsiben lévő tésztára.
3,Sütési :45-55 perc 160-170 C°-on pirosra sütjük!
Jó étvágyat!