Falnivaló Kultúra

egyszerű receptek a mindennapokra

Újabb kvíz

2021. szeptember 26. 19:45 - Bakonyi Inez Míra

Katt erre a piros szövegre és már mehet is!

Az infókat innen szereztem:

https://www.mindmegette.hu/izgalmas-egzotikus-gyumolcsok-48736/

https://www.mindmegette.hu/datolyaszilva-az-istenek-gyumolcse-47725/

https://www.mindmegette.hu/a-citrom-es-kishuga-a-lime-47014/

https://www.mindmegette.hu/pomelo-az-orias-citrus-46900/

https://www.edenkert.hu/gyumolcs/egzotikus-gyumolcsok/azsiai-gyumolcsok-bemutatasa/3661/

Szólj hozzá!
Címkék: kvíz

Szalonnás-sajtszószos tészta

2021. április 27. 19:26 - Bakonyi Inez Míra

 Már kicsit untam a hagyományos bolognait, sajtos tejfölös tésztát, a túrós tésztát, és sok videót láttam ehhez   hasonló sajtszószos tésztákról. Így hát amikor elfogyott itthon a főtt étel elkészítettem azt a tészta finomságot. Főzési tudással nem rendelkező emberek is gond nélkül meg tudják csinálni.

 Hozzávalók:  

 -10 dkg reszelt sajt (laktózérzékenyeknek növényi sajt)

 -150 g kockázott szalonna

 -1 dl tejszín (laktózérzékenyeknek növényi tejszín)

 -3 dl tej (laktózérzékenyeknek növényi tej)

 1 csapott evőkanál finomliszt (gluténérzékenyeknek rizsliszt)

 -1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint 

 -1 evőkanál olaj

 -ízlés szerint só

 -ízlés szerint bors

 -kb 50 dkg tészta

 -egyéb fűszerek ha szeretnél

 

Elkészítés:

 1. Az olajon lepirítjuk a szalonnát, majd a fokhagymával egy kicsit átforgatjuk.

 2. Hozzárakjuk a lisztet, utána a tejszínt és a tejet. Majdnem kész állapotáig sűrűsödni hagyjuk. Végig   kavargatjuk.

 3. Beleszórjuk a fűszereket és a sajtot. A sajtból hagyjunk meg egy keveset, majd a végeredményre rászórjuk.

 4. Miután egyenletes a szószunk, levesszük a tűzről, egy adag tésztát tálba rakunk, öntünk rá egy kis szószt, és a legvégén rászórjuk a maradék sajt egy részét.

20210427_132828.jpg

Szólj hozzá!

Pozsonyi tészta

2021. április 12. 10:27 - Bakonyi Inez Míra

Ezt a receptet bármilyen kelt tésztás sütihez el lehet készíteni, de leginkább beiglihez és a pozsonyi kiflihez szokták használni. Nem a legegyszerűbb sütemény, inkább középszintű háziasszonyoknak ajánlom, de az eredmény igazán finom. Nagyjából háromnegyed óra alatt készül el. Igaz, talán kicsit sok idő az elkészítése, de az ünnepekre megéri megsütni. Én mindig a beiglihez használom ezért ezt a félét írom le. Ha esetleg valaki másik süteményhez használja fel, akkor csak a hármas lépésen kell változtatni. A sütési időt és a sütő °C-át nem találjátok ebben a receptben. Azt majd leírom a beigli receptnél.

Hozzávalók kb. 10 dkg tésztához (négy rúd):

 -2 dkg élesztő

 -2 dl tej

 -4 tojássárgája 

 -64 dkg liszt

 -12 dkg zsír

 -12 dkg vaj

 -1 csipet só

 -8 dkg porcukor

Elkészítése:

1. Az élesztőt a langyos tejben a tojássárgájával simára kikeverem.

2. A kupacban felhalmozott liszt közepén kis mélyedést csinálok. Belemorzsolom a kétféle zsiradékot. Egy csipet sóval és a porcukorral az egészet összedörzsölöm, majd az élesztős, tojásos tejjel gyorsan egyneművé gyúrom. Jól kidolgozom a tésztát. Gyorsan dolgozok, nehogy a kezem melegétől a tészta megpuhuljon. 

3. A tésztát négy részre osztom, és cipó formákat alakítok ki. Felhasználás előtt 30 percig a hűtőben pihentetem.

pozsonyi_kifli.jpg

  bejgli.jpg

Szólj hozzá!

Morzsa süti

2021. április 09. 11:12 - Bakonyi Inez Míra

Ezt a receptet még az is elkészítheti aki nem túl jártas a konyhában, mivel ez egy pofon egyszerű sütemény. Azért is hasznos, mert ha van otthon egy már kicsi túl érett gyümölcs, vagy akár többféle is, nem kell kidobnod, hisz ehhez a sütihez fel tudod használni. Viszont nem rakhatsz bele bármilyen gyümölcsöt, csak aminek magas a rost tartalma (pl.: alma, barack, szilva, bogyós gyümölcsök), tehát hagyd ki belőle leves  gyümölcsöket (pl.: dinnye, narancs).

 Hozzávalók a morzsához:

 -150 g liszt (lehet rizsliszttel helyettesíteni)

 -50 g nagy szemű zabpehely (ha csak kis szemű van otthon érdemes többet rakni bele) 

 -80 g cukor

 -125 g szoba hőmérsékletű vaj (helyettesíthető laktózmentes vajjal)

 -1 csomag vaníliás cukor 

 -1 csipet sütőpor

 -ízlés szerint fahéj

 -lehet bele apró magvakat rakni, de elhagyható

 

 Hozzávalók a gyümölcsös részhez:

 -1 kg gyümölcs 

 -2 csomag vaníliás cukor

 -1 csomag vaníliás pudingpor 

Elkészítés:

1. Megmossuk, meghámozzuk (ha héjas gyümölcsöt használunk), majd kockákra vágjuk (ha apró gyümölcsöt használunk természetesen nem kell) a gyümölcsöt. Hozzárakjuk a vaníliás cukrot és a  pudingport.

2. A morzsához szükséges hozzávalókat egy tálba rakjuk és összemorzsoljuk.

3. A sütőpapírral bélelt tortaformába vagy magas falú tepsibe beleöntjük először a gyümölcsös keveréket, majd utána a morzsát. A tepsit berakjuk a 180 °C-on előmelegített, légkeveréses sütőbe 25-30 percre.

almas_morzsa_1.jpg erdei_gyumolcsos_morzsa.JPG

 

Szólj hozzá!

A Magyar konyha - Rácsos meggyes

2021. április 09. 11:05 - Bakonyi Inez Míra

 Ezt a süteményt nagyon egyszerű elkészíteni , ezért kezdő háziasszonyoknak merem ajánlani ! Leginkább meggyel finom de meglehet csinálni egyéb bogyós gyümölcsökkel is mint például a ribizli, eper , málna ,áfonya... pite formában . Ez egy olyan sütemény amely nagyon régi és magyaros , még a dédnagymama receptkönyvéből való ami igen régi , viszont a receptek ugyan olyan jók a mai napig.Ez egy nagyon finom és könnyed sütemény amit egy finom ebéd után vagy esetleg a délutáni kávézás mellé fogyaszthatunk , alapanyagait pedig könnyen beszerezhetjük ezekben az időkben is.Jó sütést!

 

Összetevők:     tészta: 

                                      3 csésze liszt (ha érzékeny vagy rá akkor sima rizsliszt)

                                      1 csésze vaj vagy ha jobban szereted akkor használhatsz zsírt is

                                      1 csésze porcukor  (ha cukorbeteg vagy akkor xilit)

                                      3 tojás sárgája

                                      0,5 tasak sütőpor

                                      1 csipet só

 

                         töltelék : 

                                   1 kg meggy a fagyasztott is jó csak akkor hagyd kifagyni és azután csináld a meggyel                                                 kapcsolatos lépéseket

                                    3 tojás fehérje (ami a tészta három sárgája után megmaradt)

                                    10-15 dkg porcukor 

                                    10 dkg dió

Recept : 

    1, a tésztának való alapanyagokat összegyúrjuk ,majd elosztjuk kettőbe. az egyik felét amit most még nem használunk , betesszük a hűtőbe.Ezután kinyújtjuk a másik felét akkorára hogy beférjen a tepsibe (a másik feléből lesznek a rácsok).ha a tészta még kemény rakunk hozzá tejet vagy tejfölt (rizstej is lehet).A tésztát ami a tepsiben van megszórjuk prézlivel(de csak vékonyan!).

   2, A meggyet leáztatjuk majd lehintjük porcukorral , ezután pedig rászórjuk a tepsiben lévő tésztára . A diót saját kezűleg felaprítjuk egészen apróra.Felverjük a 3 tojás fehérjét majd összekeverjük a habját a dióval ,és a porcukorral majd ezt a krémet rákenjük a meggyes tésztára.A rácsoknak való tésztát hosszában csíkokra vágjuk majd a csíkokat megsodorjuk és rácsot alkotva rárakjuk a tepsiben lévő tésztára.

3,Sütési  :45-55 perc 160-170 C°-on pirosra sütjük!

 

Jó étvágyat!

 

 

                       racsos_meggyes.jpg

 

 

 

 

 

                          

                          

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása