Ezt a receptet bármilyen kelt tésztás sütihez el lehet készíteni, de leginkább beiglihez és a pozsonyi kiflihez szokták használni. Nem a legegyszerűbb sütemény, inkább középszintű háziasszonyoknak ajánlom, de az eredmény igazán finom. Nagyjából háromnegyed óra alatt készül el. Igaz, talán kicsit sok idő az elkészítése, de az ünnepekre megéri megsütni. Én mindig a beiglihez használom ezért ezt a félét írom le. Ha esetleg valaki másik süteményhez használja fel, akkor csak a hármas lépésen kell változtatni. A sütési időt és a sütő °C-át nem találjátok ebben a receptben. Azt majd leírom a beigli receptnél.
Hozzávalók kb. 10 dkg tésztához (négy rúd):
-2 dkg élesztő
-2 dl tej
-4 tojássárgája
-64 dkg liszt
-12 dkg zsír
-12 dkg vaj
-1 csipet só
-8 dkg porcukor
Elkészítése:
1. Az élesztőt a langyos tejben a tojássárgájával simára kikeverem.
2. A kupacban felhalmozott liszt közepén kis mélyedést csinálok. Belemorzsolom a kétféle zsiradékot. Egy csipet sóval és a porcukorral az egészet összedörzsölöm, majd az élesztős, tojásos tejjel gyorsan egyneművé gyúrom. Jól kidolgozom a tésztát. Gyorsan dolgozok, nehogy a kezem melegétől a tészta megpuhuljon.
3. A tésztát négy részre osztom, és cipó formákat alakítok ki. Felhasználás előtt 30 percig a hűtőben pihentetem.